
1. Grönsaker innehåller rikligt med näringsämnen som är viktiga för kroppen: vitaminer, spårämnen och mineralämnen samt andra hälsofrämjande föreningar.
2. Grönsaker hjälper till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer.
3. Grönsaker är goda fiberkällor vid sidan av rågbröd och gröt. En fiberrik kost främjar tarmfunktionen och minskar mängden dåligt LDL-kolesterol i blodet.
4. Grönsaker ger bara lite energi. Därför är de fräscha och lätta att äta och hjälper till med viktkontroll. En handfull grönsaker innehåller endast ca 25–40 kcal energi.
5. Genom att öka användningen av grönsaker och örter kan man minska saltmängden i maten. Riklig användning av grönsaker sänker också blodtrycket.
6. Grönsaker innehåller varken fett eller kolesterol.
7. Grönsakerna innehåller rikligt med rekommenderade kolhydrater som absorberas långsamt. De håller ditt blodsocker jämnt.
8. Den rikliga halten C-vitamin i grönsakerna håller kroppen pigg och förbättrar dess motståndskraft. C-vitaminhalten hjälper också järnet att absorberas bättre.
9. Grönsaker är behändiga och hälsosamma mellanmål.
10. Färgglada grönsaker blir fina och läckra huvudrätter, desserter samt färskt och varmt tilltugg.