
Det är bra att få måttligt med fett av rätt kvalitet. Av fetterna ska 2/3 vara mjukt fett. Fett behövs som cellernas byggnadsmaterial och för energiproduktion. Med fett får kroppen även fettlösliga vitaminer (A, D, E) samt essentiella fettsyror.
Vi får fett:
- Som dolt fett med mat och livsmedel, till exempel ost, färdigmat, kött, korv och bakverk.
- Som synligt fett i form av olja, margarin, vegetabiliskt fett, smör och fettblandningar.
Finländarnas kost innehåller mer hårt fett än rekommenderat, varav största delen fås som dolt fett. Du kan minska mängden dolt fett genom att välja livsmedel med låg fetthalt samtidigt som mängden hårt fett minskar.
Hur får du i dig tillräckligt med mjukt fett?
Mjukt, omättat fett finns i vegetabiliska oljor (förutom kokos- och palmolja), nötter, mandlar och frön, flaskmargarin, mjukt margarin i askar, avokado och fisk. Du får tillräckligt med mjukt fett när du använder dagligen:
- Margarin (minst 60 procent fett) på brödet
- Oljebaserade salladsdressingar
- Olja eller margarin på flaska för bakning och matlagning
Ät utöver de ovan nämnda två till tre fiskrätter i veckan.
Mat och livsmedel innehåller både mjukt och hårt fett, men i olika proportioner
Det är viktigt att byta ut brödfetter och matlagningsprodukter som innehåller hårt fett mot alternativ som innehåller mjuka vegetabiliska fetter. Dessutom lönar det sig att välja kött- och mjölkprodukter samt ost med låg fetthalt. Det är särskilt viktigt att fästa uppmärksamhet vid mängden fett i livsmedel som du äter ofta.
Bland färdigmat är det bra att välja sådana där andelen mättat fett är mindre än en tredjedel av produktens totala fett. Vad gäller fettets kvalitet och mängd har ett hälsosammare livsmedel i produktgruppen märkts med Hjärtmärket.