Armolliset kuusi kultaista ohjetta

luminen maisema

Luultavasti olet onnistunut tiputtamaan painoa, mutta pysyviä muutoksia erilaisilla kuureilla ei saa aikaan. Sydänliitto on koonnut 6 kultaista ohjetta painonhallintaan, joiden sisältö vastaa myös Verkkopuntarin keskeisiä oppeja pysyvien elintapamuutosten tueksi.

1. Hyväksy oma kehosi

Kuinka arvokkaaksi tunnet itsesi omassa kehossasi? Kannatko mahdolliset liikakilosi ylpeästi, osana omaa persoonaasi vai koetko muiden ihmisten katseet syyllistävinä tarttuessasi herkkupalaan kahvilassa?

On äärimmäisen tärkeää hyväksyä itsensä ja kehonsa sellaisena kuin se on. Pysyviä elintapamuutoksia ja sitä kautta painonhallintaa tulee miettiä oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, ei muita miellyttääkseen. Paino ei määrittele ihmistä eikä onnellisuutta.

Kuuntele Sydänliiton aito ja rempseä podcast-jakso kehonkuvasta ja kehopositiivisuudesta. Jaksossa keskustelevat Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Kati Kuisma, Syömishäiriöliiton kehittämis-koordinaattori ja ravitsemusterapeutti Katri Mikkilä sekä oman terveytensä ja kehonkuvansa kanssa pitkän tutkimusmatkan tehnyt Raakel Lignell.

Kuuntele podcast painamalla tästä.

2. Mielen hyvinvointi on kaiken perusta

Kun mieli voi hyvin, ihminen voi hyvin, on lause, joka on hyvä muistaa kiireisenkin arjen keskellä.

Millä tavoin sinä lisäät mielen hyvinvointia?

Esimerkiksi ystävien tapaaminen, liikunta, luonnossa liikkuminen, taide ja kulttuuri saavat meidät usein tuntemaan hyvää oloa sekä onnellisuutta. Itsetutkiskelu, omien vahvuuksien ja elämänarvojen kartoittaminen auttaa sinua ymmärtämään itseäsi paremmin ja löytämään keinoja hyvän mielen lisäämiseen. Kun mielesi voi hyvin, painonhallinta ei tunnu enää taakalta, vaan elämäntavalta, josta voi ja saa nauttia.

Muistathan myös jakaa hyvää mieltä ympärillesi!

3. Unen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa

Harvemmin tullaan ajatelleeksi, että myös yöunen määrällä ja laadulla on vaikutusta elämän- ja painonhallintaan. Riittävä uni on terveydellesi yhtä tärkeää kuin monipuolinen ravitsemus ja säännöllinen liikunta.

Onko tapanasi nukkumaan mennessä murehtia asioita tai käyttää älylaitteita, kuten selailla puhelinta tai katsoa tv:tä? Kokeile rauhoittaa unesi luomalla sille houkutteleva ilmapiiri. Hämärä valaistus, rauhallinen musiikki, ulkona raikastetut lakanat ja lempeät ajatukset tuudittavat sinut uneen paremmin.

Arvosta untasi, sillä se on todellista laatuaikaa!

4. Löydä rento ja joustava ruokasuhde

Täyttyykö arkesi kieltolistoista, kalorilaskureista, säännöistä ja syyllisyydestä?

Et paini tämän asian kanssa yksin. On hyvä päästä keskustelemaan ruokasuhteesta yhdessä muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Osallistuessasi esimerkiksi Verkkopuntari-valmennukseen, saat tukea sekä tietoa siihen, miten painonhallinta, terveelliset elämäntavat ja arjen nautinto voivat olla yksi sama asia. Ilman, että sinun täytyy kulkea keittiövaaka kainalossa.

Lupa herkutella vähentää syyllisyyden tunnetta ja pienet muutokset ruokarytmissä sekä annoskoossa saavat aikaan muutoksia helpostikin.

Kuuntele kehosi ja mielesi tarpeita ja vaali hyvää oloa!

5. Liikkuminen tuo hyvää oloa

Millainen on tapasi liikkua?

Liikkumisen ei tarvitse olla pelkkää suorittamista, eikä pakkopullaa. Jo pienillä muutoksilla arjen rutiineissa, saat lisättyä arkiliikunnan määrää lähes huomaamatta.

Liikkuminen antaa vireyttä ja tukee terveyttä sekä hyvinvointia. Kun päivän töiden jälkeen tunnet itsesi väsyneeksi ja kaipaat päiväunille, älä jääkään sohvalle, vaan lähde liikkumaan esimerkiksi luontoon. Huomaat, kuinka mielialasi kohenee ja yöunikin tulee ajallaan.

Oletko jo kauan ajatellut aloittavasi tai kokeilevasi jotain liikuntamuotoa? Ota ystävä mukaan ja lähde liikkumaan!

6. Keskity hyviin, pieniin asioihin

Kun katsot itseäsi peilistä, katso pintaa syvemmälle. Millaisen ihmisen näet?

Unohda mahdolliset liikakilot, roikkuvat käsivarret, rypyt ja muut pienet kauneusvirheet ja keskity siihen, mitkä asiat elämässäsi ovat hyvin.

Mieti, mitkä asiat saavat silmäsi loistamaan ilosta, suusi kaartumaan hymyyn ja polvesi taipumaan onnesta.

Ala etsimään näitä asioita elämääsi lisää ja huomaat, kuinka hyvinvointisi paranee. Mikäli kaipaat elintapamuutosta elämääsi, se on helpompaa, kun vahvistat jo olemassa olevaa hyvää!

 

Kirjoittaja: Kirsi Järvinen, järjestöavustaja, Satakunnan Sydänpiiri ry

Lähde: Suomen Sydänliitto 2021, Kuusi kultaista ohjetta painonhallintaan

Kuva: Sydänliitto / Anna Kara

Skip to content