Kaikki kasvikset eivät ole vihreitä

linjastoruokailu

Kasvisten lisääminen ruokavalioon on paljon puhuttu suositus. Kasvisten lisääminen on yksi toimivimmista keinosta pudottaa pysyvästi painoa. Miten tämä käytännössä onnistuu? Onko lautasen pakko olla puolillaan tylsää salaattia, joka ei maistu miltään ja jonka syöminen on pakollinen paha? Onko kasvisten lisääminen ruokaan elämänlaadusta tinkimistä?


Kasvisten lisääminen ruokavalioon saattaa joillekin tuottaa ahdistuksen ja menetyksen tunteita. Monella ehkä kummittelee mielessä terveystiedon tuntien saarnat salaateista ja ruokaympyröistä sekä vetelästä porkkanaraasteesta ja kuivasta, huonosti pilkotusta salaatista, jota koulun ruokalassa oli ihan pakko ottaa. Joku ehkä ajattelee kasviksia vain lisukkeena, joka koristaa lautasta, mutta ei tyydytä vatsaa eikä mieltä. Jos kuitenkin on valmis päästämään irti ennakkoluuloista, voi kasviksista löytää jotakin uutta, kaunista ja inspiroivaa.


Retki ruokakaupan HeVi-osastolle paljastaa, että kasviksia löytyy lukuisissa väreissä, muodoissa ja mauissa. Keltainen porkkana, punainen paprika, heleä ja rapsakka kiinankaali sekä punainen sipuli toimivat yhdessä värikkäänä ja jännittävänä wokkina. Salaattiin voi lisätä muutakin, kuin paprikaa, tomaattia ja kurkkua. Porkkanaraastetta ei ole pakko ottaa. Hyvillä mausteilla saa paljon aikaan. Älä tee pahaa ruokaa, jota et tahdo syödä kuitenkaan.


Puhutaan usein hyvästä ja kevyestä olosta, joka kasvisten syömisestä jää. Tuon olon ei kuulu olla nälkä, vaan tyytyväisyys, jonka keho saa ravitsevasta ruoasta, jonka sulattaminen onnistuu helposti ja josta tarvittava energia on saatu. Syömisessä kannattaa aina kuunnella omaa kehoaan: Mikä on tarpeeksi? Mikä tekee keholle hyvää ja mikä on liikaa? Muista, ettei syömisessä koskaan saa syyllistää itseään ja pysyvään muutokseen ei ole oikoteitä. Pitsaa ja lihaa ja perunaa ei ehkä kertaheitolla vaihdeta kasviswokkeihin, juureskeittoihin ja salaatteihin, mutta pienillä askeleilla asenteita ja lautasen sisältöä saa muutettua, jos muutokseen on valmis.

Kirjoittaja: Anna Weckström, FM

Kuva: Sydänmerkki / Suvi Laine

Skip to content