Hyvinvointia kulttuurista

mustikoita, vesivärimaalaus

Jos saisit maalata maailmasi, mitä värejä käyttäisit? Haluaisitko ympäröidä itsesi merellisillä, sinisävyisillä väreillä vai aurinkoisilla, iloisen keltaisen sävyillä vai ihan jollain muulla. Mistä väreistä saat voimaa, entä mikä väri saa luovuutesi lähtemään lentoon?


Rohkea, värikäs ja persoonallinen sisustus tai pukeutuminen herättää kiinnostusta ja toisaalta voimakkaitakin tunteita. Usein kuitenkin arkiympäristömme kotona ja töissä ovat melko neutraaleja väreiltään sekä kuvioiltaan, pieniä väripilkkuja lukuun ottamatta. Ovatpa ne sitten kausiluontoisesti vaihdettavat verhot tai sisustustyynyt tai seinillä olevat taideteokset, niin ne luovat ympärillemme palan kulttuuria, arjen kauneutta.


Taiteella ja kulttuurilla on tutkitusti hyvinvointia edistävä vaikutus, niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisestikin. Kulttuuri edistää mielenterveyttä ja vähentää sydän- ja verisuonitauteja. Säännöllinen kulttuurin kokeminen vahvistaa muun muassa minäkuvaa, luovuutta ja elämäniloa.


Pienilläkin valinnoilla on suuri merkitys hyvinvointiin. Kun seuraavaksi mietit ateriaa itsellesi tai perheellesi, panosta ruoan ja esillepanon estetiikkaan. Valitse annoksiin värikkäitä kasviksia sekä hedelmiä ja kokoa annoksista makujen ja tuoksujen sinfonia. Kata ateria lempipöytäliinasi päälle, kauneimpiin astioihin, laita taustalle tunnelmamusiikkia fiiliksen mukaan ja loihdi ateriasta kiireetön taidekokemus.


Ota tavaksesi osallistua kulttuuripalveluihin, joko kokijana tai tekijänä, säännöllisesti. Etsi taidetta ympäriltäsi ja nauti esimerkiksi luonnon monimuotoisuudesta, taidenäyttelyistä, museoista, musiikista, teatterista, maalaamisesta tai valokuvauksesta.


Tai mikset kirjoittaisi päiväkirjaa, pienine runoineen, piirustuksineen ja lehdistä leikattuine kauniine kuvineen. Huomaat, kuinka luovuus – edes puoli tuntia päivässä – saa mielesi virkeämmäksi. Vähennä ruutuaikaa ja keskity sen sijaan kuuntelemaan unelmiasi sekä toteuttamaan niitä.


Kirjoittaja: Kirsi Järvinen, projektisuunnittelija, Satakunnan Sydänpiiri ry

Kuva: Pixabay

Skip to content