Painonpudotuksen hormonaaliset ja hedelmällisyyteen liittyvät vaikutukset

yrttejä

Painonpudotuksen aineenvaihdunnallisiin vaikutuksiin kuuluvat myös hedelmällisyyteen ja hormonitoimintaan liittyvät vaikutukset.

Painonpudotuksen vaikutukset hedelmällisyyteen

Naisilla laihtuminen vaikuttaa myönteisesti hormonitoimintaan, munasolujen irtoamiseen sekä raskauden alkamiseen. 5‒10 prosentin painon lasku voi auttaa monia lapsettomuudesta kärsiviä naisia. Ennen hedelmöityshoitoja tapahtunut painonlasku helpottaa hormonihoitojen toteuttamista ja vähentää raskauden riskejä. Maltillisella liikunnalla on hedelmällisyyttä parantavia vaikutuksia, vaikka painoon ei tulisi muutoksia. Liikunnan lisäys parantaa insuliiniresistenssiä, joka edistää muiden hormonaalisten muutosten korjaantumista.

Naisilla ruokavaliossa pehmeiden rasvojen, kasviproteiinien ja hitaasti imeytyvien hiilihydraattien suosimisella on yhteys vähäisempiin häiriöihin munasolun irtoamisessa. Foolihapon ja raudan riittävyyden takaaminen ruokavaliossa edesauttaa hedelmällisyyttä. Jos lasta toivova on vyötärölihava tai hänellä on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, soveltuu ruokavaliosuositukseksi raskausdiabeetikoille tai tyypin 2 diabeetikoille laadittu ruokavaliosuositus.

Miehillä lihavuus aiheuttaa erektiohäiriöitä, seksuaalisen vietin vähenemistä ja hedelmällisyyden alentumista. Lihavuus häiritsee lisääntymishormonien tasapainoa, vähentää siittiöiden tuotantoa ja hedelmöityskykyä. Huomattava lihavuus aiheuttaa matalia testosteronitasoja ja lisääntynyttä estrogeenituotantoa rasvakudoksessa. Testosteronitasot nousevat laihtumisen ja liikunnan avulla. Ennen hedelmöityshoitoja on tärkeää korjata hormonaalinen epätasapaino laihtumalla. Laihtuminen lisää siittiöiden määrää, liikkuvuutta ja hedelmöityskykyä.

Painonpudotuksen vaikutukset hormonitoimintaan

Hedelmällisyyteen liittyvien oireiden ohella lihavuus lisää naisilla kuukautiskierron häiriöitä, raskauteen ja synnytykseen liittyviä riskejä sekä vaihdevuosiongelmia. Nämä johtuvat sukuhormonien toiminnan häiriintymisestä. Kohonnut insuliinipitoisuus nostaa mieshormonien (androgeenien) eritystä. Laihtuminen korjaa insuliiniresistenssiä vaikuttaen korjaavasti esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymään liittyviin moniin hormonimuutoksiin. Hormonimuutosten korjaantumisen myötä myös munarakkuloiden kypsymisen ja puhkeamisen kierto saattaa käynnistyä, jolloin hedelmällisyys saattaa palautua.

Miehillä seksuaalisen halun aleneminen ja erektiohäiriöiden riskit kasvavat ylipainon myötä. Painolla on ikää ja elintapoja suurempi vaikutus testosteronitasoihin. Painoindeksin (BMI) ollessa yli 30 testosteronipitoisuudet ovat 30 prosenttia tavallista pienemmät. Kohonneen verenpaineen, kolesterolin ja verensokerin haittavaikutukset heijastuvat verisuoniin ja siten myös erektiohäiriöihin. Koska mahdolliset erektiohäiriöt heijastavat miehen kokonaisterveyttä, on tärkeää etsiä ja tarvittaessa hoitaa myös verisuonien kuntoon vaikuttavia sairauksia ja riskitekijöitä.

Painonpudotuksen jälkeen testosteronitasot nousevat miehillä. Noin kolmasosalla sukupuolinen halu, erektio ja potenssi paranevat huomattavasti kahden vuoden kuluttua laihtumisesta.

Kirjoittaja: Verkkopuntari-tiimi

Lähde: Pietiläinen, K. 2015. Lihavuuteen liittyvät sairaudet ja haitat. Teoksessa K. Pietiläinen, P. Mustajoki & P. Borg (toim.) Lihavuus. Helsinki: Duodecim.

Kuva: Sydänliitto / Anna Kara

Skip to content