Liikuntaa introvertille

Mölkkypelin palikat vihreällä nurmikolla

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaikki liikuntamuodot eivät sovi kaikille persoonallisuuksille. Ulospäin suuntautunut ekstrovertti viihtyy paremmin esimerkiksi muiden seurassa kuntosalilla tai ryhmäliikuntatunneilla kuin sisäänpäin kääntynyt introvertti. Tuntemattomien katseiden alla hikoilu voi introvertille tuottaa niin paljon tuskaa, että liikunnasta tulee nöyryyttävä ja kiusallinen tilanne. Introverttius ei kuitenkaan missään nimessä ole este liikkumiselle ja liikunnasta nauttimiselle.


Introvertin ei tarvitse viedä itseään tilanteisiin, joissa liikunta tuntuu ahdistavalta. Liikuntaa voi harrastaa kaikessa rauhassa vaikka omassa kodissaan tai lähimetsän suojassa. Helppoja liikuntalajeja, jotka sopivat myös introvertille persoonallisuudelle, ovat esimerkiksi kotijumppa, kävelylenkki ja hölkkääminen tai patikointi rauhallisessa metsässä. Liikuntaharrastukseen voi myös ottaa ystävän turvaksi, jos sellaisen siihen hätään löytää. Toinen ihminen tukena on helpompi lähteä haastaviin tilanteisiin, kuten kuntosalille tai luistelemaan.


Liikuntatilanteet voivat olla ahdistavia kaikille persoonallisuuksille esimerkiksi traumaattisten kokemusten takia. Joku ei ehkä enää ikinä halua lähteä uimahalliin, koska kerran koulussa unohti laittaa uimapuvun päälle ennen altaalle menemistä. Jollain saattaa pyöriä mielessä muistot pesäpallo-ottelusta, jossa ei kertaakaan onnistunut osumaan mailalla palloon silloin, kun piti. Ehkä jollekin on jäänyt mieleen koululiikunnan vahvat sukupuoliroolit, kun pojat pelasivat lätkää samalla, kun tytöt pakotettiin sirklaamaan takaperin.


Vaikka muistot koululiikunnasta ovat varmasti monelle kitkeriä, niiden ei tarvitse hallita suhdetta liikuntaan koko loppuelämän ajan. Uusi suhde ikäviä tunteita herättäviin lajeihin on mahdollista muodostaa pienin askelin. Tutun ihmisen läsnäolo voi madaltaa kynnystä, ja tieto siitä, ettei kukaan pakota mihinkään auttanee myös. Kenenkään ei ole pakko myöskään harrastaa juuri niitä lajeja, jotka eivät itselle sovi. Introvertti saa kaikessa rauhassa painella metsään piiloon tai kyykätä oman kotinsa suojassa, ja ekstrovertti voi mennä tutustumaan uusiin ihmisiin bodypump-tunneille, jos siltä tuntuu.

Kirjoittaja: Anna Weckström, FM

Kuva: Sydänliitto / Anna Kara

Skip to content